İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavlarına Kimler Katılabilir?
Bu sorunun cevabını iyi anlayabilmek için ayrı ayrı İş Sağlığı ve Güvenliği profesyonelleri branşlarını (A-B-C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı, işyeri hekimliği ve diğer sağlık personelliği) incelememiz gerekmektedir. İlk olarak iş güvenliği uzmanları ile başlayacağım.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Kimler Katılabilir?
C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına katılmaya hak kazananlar aşağıdaki gibidir:
- Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar.
- İş sağlığı ve güvenliği önlisans mezunu olanlar.
- İş sağlığı ve güvenliği lisans mezunu olanlar.
- Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları
Yukarıda verilen 1, 2 ve 4 numaralı maddelerde bulunan kişiler bakanlık onaylı eğitim kurumundan kurs almaları zorunludur. Türkiye’de bulunan bakanlık onaylı eğitim kurumlarını görebilmek için İSG-Katip sayfasını ziyaret edip kendinize yakın olan kurum ile iletişime geçebilirsiniz. Bu eğitimi alan kişiler İSG-Katip sisteminden herhangi bir sınav başvuru oluşturmadan direkt olarak ÖSYM’den sınav başvurusu oluşturulmalıdır.
3 numaralı madde kapsamında bulunan kişiler, bakanlık onaylı eğitim kurumundan kurs almadan C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavlarına doğrudan katılabilirler. Sınava doğrudan katılanlar, İSG-Katip uygulamasından sınav başvurusu yapmak zorundadırlar. Oluşturduğunuz başvuru ÖSYM’ye bildirilecek daha sonra ÖSYM’den tekrardan sınav başvurusu yapmanız gerekiyor bu işlemler zorunludur.
İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapmış müfettişlerden (C) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlar ise sınava girmeden direkt C sınıfı iş güvenliği uzmanı olabiliyor.
B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Kimler Katılabilir?
B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına katılmaya hak kazananlar aşağıdaki gibidir:
- C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az üç yıl yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgeleyen ve bakanlık onaylı eğitim kurumundan (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlar.
- İş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında yüksek lisans yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakültelerin mezunları ile teknik elemanlar (Teknik öğretmenler, fizikçi, kimyager veya biyolog unvanına sahip olanlar ile üniversitelerin iş sağlığı ve güvenliği lisans veya ön lisans programı mezunlarını, ifade eder.)
- İş sağlığı ve güvenliği alanında teftiş yapan mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri hariç, Bakanlık ve ilgili kuruluşlarında müfettiş yardımcılığı süresi dahil en az on yıl görev yapmış müfettişlerden (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlar.
2 numaralı madde kapsamında olan kişiler eğitim almadan sınava doğrudan katılabilir. Sınava doğrudan katılanlar, İSG-Katip uygulamasından sınav başvurusu yapmak zorundadırlar. Oluşturduğunuz başvuru ÖSYM’ye bildirilecek daha sonra ÖSYM’den tekrardan sınav başvurusu yapmanız gerekiyor bu işlemler zorunludur.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına Kimler Katılabilir?
A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavına katılmaya hak kazananlar aşağıdaki gibidir:
- (B) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesiyle en az dört yıl fiilen görev yaptığını iş güvenliği uzmanlığı sözleşmesi ile belgelemesi ve (A) sınıfı iş güvenliği uzmanlığı eğitimine katılanlar sınava girmeye hak kazanırlar.
Sınava Girmeden Doğrudan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak
Aşağıdaki kişiler sınava girmeden doğrudan A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilir.
- Mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlardan; iş sağlığı ve güvenliği veya iş güvenliği programında doktora yapanlar.
- Genel Müdürlük veya bağlı birimlerinde en az on yıl görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanlar.
- İş sağlığı ve güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl görev yapmış mühendis, mimar veya teknik eleman olan iş müfettişleri.
- Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde uzman yardımcılığı süresi dâhil en az on yıl fiilen görev yapmış mühendislik veya mimarlık eğitimi veren fakülte mezunları ile teknik elemanı olan iş sağlığı ve güvenliği uzmanları.
İşyeri Hekimliği Sınavına Kimler Katılabilir?
Bakanlık onaylı eğitim kurumundan işyeri hekimliği eğitim programını tamamlayanlar sınava katılabilirler.
- İş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği bilim uzmanı unvanına sahip olan Bakanlıkça yapılacak veya yaptırılacak işyeri hekimliği sınavında başarılı olan hekimler
- Hekimlik diplomasına sahip iş sağlığı, iş sağlığı ve güvenliği bilim doktorlarına, iş sağlığı ve güvenliği alanında yardımcılık süresi dahil en az sekiz yıl teftiş yapmış olan hekim iş müfettişlerine, Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde iş sağlığı ve güvenliği alanında en az sekiz yıl fiilen çalışmış hekimlere istekleri halinde
- İş ve meslek hastalıkları yan dal uzmanlığını alan hekimlere istekleri halinde,
İşyeri hekimliği sınavına girmeden alabilirler.
Diğer Sağlık Personelliği Sınavına Kimler Katılabilir?
Hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip, bakanlık onaylı eğitim kurumundan diğer sağlık personelliği eğitimini tamamlayanlar sınava girmeye hak kazanırlar.
Hemşire, sağlık memuru, acil tıp teknisyeni ve çevre sağlığı teknisyeni diplomasına sahip, İş sağlığı veya iş sağlığı ve güvenliği programlarında lisansüstü eğitimini tamamlayanlar veya Genel Müdürlük ve bağlı birimlerinde 5 yıl fiilen çalışmış olanlar diğer sağlık personelliği belgesini sınava girmeden doğrudan alabilirler.
İSG Sınavları Ne Zaman Düzenlenir?
Bu sınavlar yılın mayıs ve aralık aylarında iki defa düzenlenmektedir. Birçok şehri etkileyen afetler, salgın hastalıklar söz konusu olduğunda sınav tarihleri değişmektedir. Örnek olarak Covid-19 salgınının yayıldığı dönemde İSG sınavları Mayıs ve Aralık aylarında yapılmamış 20 Kasımda sadece bir kez yapılmıştır. Bir başka örnek olarak 6 Şubat Maraş depremlerinin olduğu dönemde sınav tarihi bir ay ertelenmiştir.
İSG Sınavlarına Nasıl Çalışmalıyım?
Burada kısaca kendimi tanıtmak istiyorum. Ben B sınıfı iş güvenliği uzmanı Arda GENİŞ. 2020 yılından bu zamana kadar yapılan tüm İSG sınavlarına katılan arkadaşlarıma mentörlük yaptım. Bu zamana kadar ki çalışmalarımdan elde ettiğim tüm tecrübelerimi sizlere aktarmak isterim.
Sınava hazırlık süreci üç veya dört ay sürebilmektedir. Bu sürenin ideal bir noktası yoktur. Bu süreci kontrol edebilmek için bir ders programınız olmanız gerekir. Ders programındaki konularda hızlı ilerleyebilmek için konuların birbiri ile bağlantısı olması gerekir.
Peki siz nasıl çalışıyorsunuz? Her dönem yapmış olduğumuz İSG Sınavlarına Hazırlık kampımızda benim tarafımdan hazırlanan ders programını takip ederek ilerliyoruz. Ders programı derslere başlangıç ve bitiş tarihlerimizi gösteriyor. Bu sayede sınav çalışmasına başlamadan önce kimse konular yetişecek mi endişesine düşmüyor.
Konu anlatımı süreci devam ederken konuları pekiştirmek adına konu testleri ve çıkmış soruların çözümü kesinlikle olmalıdır. Konu çalışmasından sonra sürekli olarak genel tekrar edilmelidir.
Konuların bitmesi ile birlikte deneme çözümlerine geçmelisiniz. Deneme çözümü sınavdan önce eksiklerinizi çok hızlı bir şekilde tespit etmenize yarıyor. Tüm bu bilgiler ışığında 2024 basımlı yazarlığını benim ve danışman hocam Prof. Dr. Sarp Korkut SÜMER’in yaptığı İş Sağlığı ve Güvenliği kitabımız İSG sınavlarına hazırlanacaklar için bu konuda rehber niteliğindedir.
İSG sınavlarına hazırlık eğitim kampımıza katılmak için aşağıdaki butona tıklayabilirsiniz.